Om Yogalogen

Under våren och hösten -16 renoverade och inredde vi logen ovanpå den gamla ladugården från mitten av 1800-talet. Det visade sig bli ett underbart luftigt och ombonat ”naturrum” helt i trä, med panoramavy över våtmarken nedanför gården.

Varje dag och varje årstid visar sig en ny ”naturtavla” utanför fönstret i logen, otroligt avstressande och vackert. Rummet inbjuder till stunder av egentid och reflektion, nedvarvning och vila, att få vara med sig själv utan yttre störning. Det lämpar sig därför väldigt väl för just yoga och meditation, vilket jag är så glad över att kunna erbjuda.

En gång i tiden användes logen som förvaringsutrymme för hö och foder till gårdens djur. Man kunde köra upp med traktor och vagn på körbron (där vi nu går in) och lasta av höet för vinterförvaring i det regn- och vindskyddade rummet.

Ladugården är förstås en viktig del av fastigheten Österby Säteri med anor redan från 1400-talet och som ligger vid Väsbyviken, Mälaren, mellan Eskilstuna och Västerås. Gården ingår i Tumbo socken och ägdes till en början av kungens väpnare Esbjörn Blåpanna som finns omnämnd redan år 1372 och som hade Österby som sin hemgård. Och nog upplever man en fläkt av historien och tidlösheten när man promenerar på vägarna härute…

Tänk på att vara uppmärksam när du kör ut mot Österby/Askholmen och sakta gärna ner från ”Österby 3”-skylten, eftersom både älg, rådjur, dovhjort och vildsvin gärna passerar över vägen då och då! Om du vill ta dig ut till Askholmens Naturreservat finns en parkering strax innan Österby Säteri (ovanför Björkstugan) där du lämnar bilen och fortsätter till fots.